Wij helpen je graag!

Wanneer heb ik recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof?

Wanneer heb ik recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof?


Als je zwanger bent, heb je recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof.

Zwangerschaps- en bevallingsverlof duurt samen ten minste 16 weken. Zwangerschapsverlof gaat in tussen de 6 en 4 weken voor de uitgerekende datum. Je mag zelf kiezen hoeveel weken voor de uitgerekende datum je met verlof wil. Ben je zwanger van een tweeling? Dan duurt het totale verlof minimaal 20 weken en gaat het zwangerschapsverlof in tussen 10 en 8 weken voor de uitgerekende datum.

Bevallingsverlof krijg je zodra je baby geboren is. Dit verlof duurt minimaal 10 weken. Het verlof wordt verlengd met het aantal dagen voor de bevalling dat het zwangerschapsverlof minder dan 6 weken heeft geduurd. Het totale verlof duurt namelijk minimaal 16 weken. Ben je bijvoorbeeld 4 weken voor de uitgerekende datum met verlof gegaan? Dan krijg je 12 weken bevallingsverlof. 

Als de bevalling later is dan de uitgerekende datum blijf je recht houden op minimaal 10 weken bevallingsverlof. Deze dagen worden dus niet gekort op je uitkering. Beval je eerder dan de uitgerekende datum en heb je daardoor een korter zwangerschapsverlof? Dan krijg je voor deze dagen extra bevallingsverlof. 


>    Heb ik recht op geboorteverlof?


Was dit antwoord nuttig? Ja Nee

Feedback versturen
Het spijt ons dat we u niet hebben kunnen helpen. Als u feedback geeft, kunnen we het artikel verbeteren.