De ET-regeling is een fiscale regeling die jou tegemoetkomt als je te maken hebt met bijvoorbeeld dubbele woonkosten en reiskosten van en naar je thuisland. Ben jij een buitenlandse uitzendkracht? Dan kan je gebruik maken van de ET-regeling als aan de voorwaarden is voldaan.
Welke voorwaarden zijn er?
Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om gebruik te mogen maken van de ET-regeling:
- Je bent in je thuisland benadert om in Nederland te komen werken bij je opdrachtgever. We noemen dit werving en selectie
- Je hebt een vaste woning (en dus een adres) in je thuisland
- Jij of je opdrachtgever kan aannemelijk maken dat je de dubbele kosten ook echt gemaakt hebt
Hoe werkt de ET-regeling?
Als jij gebruikmaakt van de ET-regeling houden we de ET-kosten in op jouw brutosalaris. Dit deel betalen wij als nettosalaris aan je uit. We noemen dat uitruilen. Daardoor houd je uiteindelijk een hoger nettosalaris over. Van dit netto betaalde salaris moet je je extra uitgaven betalen. Er zijn drie soorten uitgaven die hiervoor in aanmerking komen:
- Reiskosten (bijvoorbeeld omdat je soms teruggaat naar je thuisland)
- Dubbele huisvestingskosten (omdat je ook nog een woning in je thuisland hebt)
- Extra kosten die je maakt voor levensonderhoud (bijvoorbeeld voor boodschappen die in Nederland duurder zijn dan in jouw thuisland)
Maak je gebruik van de ET-regeling?
Houd er dan rekening mee dat je lagere sociale premies opbouwt. En geen reserveringen zoals vakantiegeld- en uren opbouwt over het deel van het uitgeruilde salaris. Ook kan de ET-regeling gevolgen hebben voor jouw pensioenopbouw en voor de doorbetaling als je ziek of zwanger bent. Voor werkgevers zijn er strenge regels verbonden aan het toepassen van de ET-regeling. Deze regels zorgen ervoor dat jij er zeker van kan zijn dat je krijgt waar je recht op hebt.