Onderstaand stappenplan helpt je het soort arbeidsovereenkomst en de looptijd ervan te bepalen.
Heeft de werknemer arbeidsverleden? Dan heeft dit gevolgen voor de arbeidsovereenkomst die de werknemer krijgt. Of het arbeidsverleden invloed heeft op de nieuwe arbeidsovereenkomst hangt af van de onderbrekingstermijn tussen de laatste en de nieuwe arbeidsovereenkomst. Voor uitzendkrachten is de onderbrekingstermijn 6 maanden. Deze 6 maanden tel je vanaf de dag nadat de vorige arbeidsovereenkomst eindigde.
Afhankelijk van of de werknemer een relevant arbeidsverleden heeft, bepaal je in welke fase van de uitzend-cao de werknemer mag starten:
Fase A – flexibiliteit
Als de werknemer geen of minder dan 52 weken arbeidsverleden heeft, krijgt hij een arbeidsovereenkomst in fase A. Fase A duurt maximaal 52 gewerkte weken. In fase A krijgt een werknemer een oproepovereenkomst (0-uren, min/max-uren of Fase A met uren en uitsluiting van loondoorbetalingsverplichting).
Fase B – bepaalde tijd
Als de werknemer tussen de 52 weken en 3 jaar arbeidsverleden heeft, krijgt hij een arbeidsovereenkomst in fase B. Fase B duurt maximaal 3 jaar waarin je maximaal 6 arbeidsovereenkomsten mag geven. Let op: als de werknemer al meer dan 6 arbeidsovereenkomsten in fase B heeft gehad, start hij in fase C. In fase B kan je kiezen voor een oproepovereenkomst (0-uren of min/max-uren) of een arbeidsovereenkomst met vaste uren.
Fase C – onbepaalde tijd
Als de werknemer meer dan 4 jaar arbeidsverleden heeft of meer dan 6 contracten heeft gehad in fase B, krijgt de werknemer een arbeidsovereenkomst in fase C. In fase C kan je kiezen voor een oproepovereenkomst (0-uren of min/max-uren) of een arbeidsovereenkomst met vaste uren.
Hier lees je meer over het fasesysteem van de uitzend-cao.
Positief afwijken van de door ons voorgestelde fase mag altijd. Als je dit wilt kan je dat aangeven bij de inschrijving.
Fase A – flexibiliteit
In fase A adviseren wij een looptijd van 3 maanden. Werkt de werknemer bij een project wat tot een bepaalde einddatum loopt? Houd dan de einddatum van het project aan.
Fase B – bepaalde tijd
Wij adviseren wij voor de eerste vier arbeidsovereenkomsten een looptijd van 5 maanden. Er is dan geen aanzegverplichting van toepassing. De laatste twee contracten kunnen wat langer lopen, bijvoorbeeld 8 maanden. Zo benut je de looptijd van fase B optimaal.
Fase C – onbepaalde tijd
In fase C krijgt de werknemer een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Een looptijd is niet van toepassing.
Start- en einddatum bepalen
De startdatum van de arbeidsovereenkomst is uiteraard de datum waarop de werknemer voor het eerst gaat werken. Maar hoe bereken je nou precies de einddatum als je kiest voor een looptijd van een X-aantal maanden? Dat kunnen we uitleggen aan de hand van voorbeelden:
Stel dat je kiest voor een looptijd van 3 maanden, waarbij de startdatum 01-01-2023 is. De einddatum ligt dan 3 maanden verder, op 31-03-2023.
Stel dat je kiest voor een looptijd van 5 maanden, waarbij de startdatum 04-01-2023. De einddatum ligt dan 5 maanden verder, op 03-06-2023.
Je rekent dus precies het aantal maanden verder, min één dag.