Onderstaand stappenplan helpt je het soort arbeidsovereenkomst en de looptijd ervan te bepalen.
Heeft de werknemer arbeidsverleden? Dan heeft dit mogelijk gevolgen voor de arbeidsovereenkomst die de werknemer krijgt. Of het arbeidsverleden van de werknemer meetelt voor de nieuwe arbeidsovereenkomst hangt af van de onderbrekingstermijn tussen de laatste en de nieuwe arbeidsovereenkomst. Voor payrollkrachten is de onderbrekingstermijn meestal 6 maanden. De onderbrekingstermijn tel je vanaf de dag nadat de vorige arbeidsovereenkomst eindigde.
Benieuwd wat de onderbrekingstermijn is in de cao? Kijk op jigler.nl/cao. Zoek de juiste cao en kijk bij Deel C: payrollkrachten onder Contracten – Wanneer is er sprake van een onderbreking van de ketenregeling?’
Afhankelijk van of de werknemer een relevant arbeidsverleden heeft, bepaal je of de werknemer een arbeidsovereenkomst voor bepaalde- of onbepaalde tijd krijgt.
Bepaalde tijd
Als de werknemer minder dan 3 jaar arbeidsverleden heeft én minder dan 3 arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd heeft gehad, kies je voor een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd.
Onbepaalde tijd
Als de werknemer meer dan 3 jaar of het aantal van 3 arbeidsovereenkomsten overschreden heeft, kies je voor een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.
Let op: er zijn een aantal cao’s die afwijken van de looptijd van 3 jaar of 3 arbeidsovereenkomsten of waarin seizoensregelingen van toepassing zijn. Op jigler.nl/cao vind je de regels voor de cao die bij jou geldt. Zoek de juiste cao en kijk bij Deel C: payrollkrachten onder Contracten – Wanneer heeft de werknemer recht op een onbepaalde tijd contract?’
Hier lees je meer over het periode- en ketensysteem voor payrollkrachten.
Bepaalde tijd
Wij adviseren een arbeidsovereenkomst met een looptijd van 7 maanden. Als je kiest voor deze looptijd is in de eerste arbeidsovereenkomst een proeftijd van een maand opgenomen. In de cao is maximaal de eerste 6 maanden de verplichting van loondoorbetaling uitgesloten. Welke periode geldt voor de cao die van toepassing is lees je op jigler.nl/cao bij Deel C: payrollkrachten onder Contracten - Kent de cao een regeling voor uitsluiting loondoorbetalingsverplichting (ULV).
Gaat het niet om de eerste arbeidsovereenkomst of wil je een werknemer graag vastigheid bieden? Dan kan het verstandig zijn om een langere looptijd of gelijk vaste uren aan te bieden.
Wil je juist meer flexibiliteit? Kies dan voor een arbeidsovereenkomst zonder loondoorbetalingsverplichting bij geen werk. Het gaat dan om een oproepovereenkomst (0-uren of min/ max-uren).
Onbepaalde tijd
De werknemer krijgt een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Een looptijd is niet van toepassing. Bij een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd kan je kiezen voor een oproepovereenkomst (0-uren of min/ max-uren) of een arbeidsovereenkomst met vaste uren.
Start- en einddatum bepalen
De startdatum van de arbeidsovereenkomst is uiteraard de datum waarop de werknemer voor het eerst gaat werken. Maar hoe bereken je nou precies de einddatum als je kiest voor een looptijd van een X-aantal maanden? Dat kunnen we uitleggen aan de hand van voorbeelden:
Stel dat je kiest voor een looptijd van 7 maanden, waarbij de startdatum 01-01-2023 is. De einddatum ligt dan 7 maanden verder, op 31-07-2023.
Stel dat je kiest voor een looptijd van 7 maanden, waarbij de startdatum 04-01-2023. De einddatum ligt dan 5 maanden verder, op 03-08-2023.
Je rekent dus precies het aantal maanden verder, min één dag.