Wij helpen je graag!

Wat zijn een loonschaal en trede?

Wat zijn een loonschaal en trede?


Een loonschaal is opgebouwd uit een serie bedragen van laag naar hoog die bij een of meerdere functies horen. Elke stap binnen de loonschaal naar een ander salaris, is een trede. Je gaat minimaal het uurloon verdienen dat bij de functie en trede binnen de loonschaal behoort.  

Een voorbeeld van hoe een loonschaal met treden eruit ziet:

Je leeftijd, functie, werkervaring en/of opleidingsniveau bepalen op welke trede je in een loonschaal wordt ingedeeld. Als starter begin je vaak onderaan en je salaris stijgt door jouw ervaring, verantwoordelijkheid, soort werkzaamheden en prestaties. 

Bij goed functioneren ontvang je meestal jaarlijks een loonsverhoging. Je gaat dan naar de volgende trede van de loonschaal. Deze salarisverhoging heet een periodiek. 

Kom je op de laatste trede van de loonschaal? Dan krijg je in principe geen verhoging meer en blijft je salaris gelijk, behalve wanneer er een algemene cao-verhoging is. Overstappen naar een hogere loonschaal is alleen mogelijk als je promotie maakt naar een andere functie. Of promotie maakt binnen je huidige functie, bijvoorbeeld van junior- naar seniorniveau. 

Op jigler.nl/cao kun je de loonschalen en treden van de cao waar jij onder valt vinden.


>    Hoe bepalen jullie de hoogte van mijn salaris?

>    Hoe stellen jullie mijn functie vast?

>    Hoe zorgen jullie dat ik krijg waar ik recht op heb?


Was dit antwoord nuttig? Ja Nee

Feedback versturen
Het spijt ons dat we u niet hebben kunnen helpen. Als u feedback geeft, kunnen we het artikel verbeteren.